Your Contact person
Natália Spodniak PR & Media

Stanovisko Americkej obchodnej komory v SR k vražde novinára Jána Kuciaka

Bratislava, 28. februára 2017 – Americká obchodná komora v SR ako jedna zo signatárov Iniciatívy za vládu zákona (Rule of Law Initiative) vyjadruje hlboké znepokojenie nad aktuálnou situáciou. Vyzýva k maximálnemu úsiliu kompetentných orgánov o urýchlené vyšetrenie prípadu a upozorňuje, že s dôverou verejnosti v štátne inštitúcie nemožno hazardovať.

Americká obchodná komora v SR (AmCham Slovakia) ako jedna zo signatárov Iniciatívy za vládu zákona vyjadruje predovšetkým úprimnú sústrasť rodinám zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Zastupujúc 330 členských spoločností z 27 krajín sveta, ktoré na Slovensku zamestnávajú viac ako 100 000 občanov tejto krajiny, vyjadrujeme hlboké znepokojenie nad aktuálnou situáciou, ktorá v novodobej histórií Slovenska nemá obdobu. Vražda investigatívneho novinára, ktorá podľa vyjadrení viacerých verejných predstaviteľov s vysokou pravdepodobnosťou priamo súvisí s jeho prácou, je zásadným útokom na slobodu tlače.

AmCham v spolupráci so 14 zamestnávateľskými združeniami a obchodnými komorami prostredníctvom Iniciatívy za vládu zákona (Rule of Law Initiative) dlhodobo poukazuje na potrebu vymožiteľnosti práva, či boja proti korupcii, ktoré majú negatívny vplyv nielen na podnikateľské prostredie.

Aj v tejto súvislosti vyzývame k maximálnemu úsiliu kompetentných orgánov o urýchlené vyšetrenie prípadu a transparentné informovanie verejnosti. V hre je dôvera verejnosti v štátne inštitúcie, s ktorou nemožno hazardovať.